OVER DE GRENZEN HEEN – OOK TIJDENS DE CITY RUN

Tijdens de City Run op zondag 15 april heeft Fairtrade Hilversum zich weer eens duidelijk laten zien. Daarbij zijn nogal wat grenzen overschreden en is verder gekeken dan alleen maar naar fairtrade.

Eerst is samen met Independer, de hoofdsponsor van het loopfeest, tijdens de voorbereidingsweken bedacht, dat de atleten natuurlijk voor hun inspanningen beloond moesten worden en dat daarmee eigenlijk meteen ook heel goed een tweede doel zou kunnen worden bereikt. Aan de lopers maar zeker ook aan de kijkers zou zo de aandacht nog eens een keer gevestigd kunnen worden op het belang van eerlijke handel.  Gezamenlijk werden er daarom bij PLUS De Vries meer dan 2000 fairtrade bananen uit de Dominicaanse Republiek besteld. Het idee daarachter was vanzelfsprekend dat de producent daarmee geholpen werd, dat de lopers aan de finish wat extra energie cadeau konden krijgen en dat de toeschouwer weer even gewezen werd op de eenvoud om ‘Fairtrade Hero’ te worden.  Koop gewoon wat regelmatiger fairtrade gecertificeerde producten!

Voor de Run werden de bananen door het Kernteam van een sticker en door medewerkers van Independer van een kaartje voorzien. Onder het motto “Be a hero, eat fairtrade” werden de bananen aan de finish uitgedeeld. Het Kernteam verzorgde voor het belonen van de lopers na de prestatierun en de sponsor nam het uitdelen van de fairtrade bananen voor zijn rekening na de Business Run. Het bedrijfsleven werd zo ook weer even op dit aspect van het eerlijk zaken doen attent gemaakt. Wie weet hoe deze confrontatie de keuze voor fairtrade producten op de werkvloer (bijvoorbeeld koffie en thee) een zetje in de goede richting geeft.

Maar als je over grenzen heen kijkt, moet er toch nog wat extra’s gebeuren. Fairtrade heeft een duidelijke link met duurzaamheid. Er moet eerlijk gehandeld worden. Daardoor verdienen de producenten een fatsoenlijk loon en dat leidt er weer toe, dat zij ook steeds meer kunnen werken aan productie met aandacht en zorg voor mens en milieu. Internationaal gezien is fairtrade dus één van de vele voorwaarden voor verbetering van de duurzaamheid van de samenleving. Duurzaamheid houdt niet op bij de gemeentegrens.

Net als in de vorige editie van de Run werd daarom in overleg met de voorzitter van de energiecoöperatie  “Hilverzon” afgesproken, dat een fairtrade team van energieke lopers zou meerennen onder de vlag van Hilverzon, want goede energie krijg je niet alleen van fairtrade bananen, maar ook van de zon. Dat bleek een goede keuze voor Fairtrade Hilversum en voor Hilverzon, want net als in het afgelopen jaar leverde het combinatieteam een topprestatie.

Share this article:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp