NIEUWE ACTIVITEIT IN DE FAIRTRADE CADEAUWINKEL!

Over de hele wereld groeit de berg E-waste (= elektronisch afval) in een hoog tempo. Honderden miljoenen oude telefoons belanden nog veel te vaak op stortplaatsen in Afrika. Dat is een groot probleem, want in deze landen is men meestal nog niet in staat om de oude telefoons op een duurzame manier te recyclen. E-waste wordt dan verbrand en hierdoor komen niet alleen veel afvalstoffen vrij maar gaan ook waardevolle grondstoffen verloren. Dat is natuurlijk slecht voor de lokale bevolking en net zo slecht voor de planeet.

Juist daarom vinden de vrijwilligers van de Wereldwinkel in de Schoutenstraat het ook een uitstekend plan om al die telefoons te verzamelen en ze in Europa te recyclen. Dat gebeurt bijvoorbeeld al door de organisatie “Closing the loop” (= sluit de cirkel), die naast allerlei IT-afval ook oude telefoons in Afrika inzamelt om ze in Europa goed te kunnen recyclen en tegelijk de waardevolle materialen die er in zitten te kunnen hergebruiken.

Aangespoord door het belang en de noodzaak, dat de Wereldwinkel herkent in de 17 duurzame ontwikkelingsdoelen van de Verenigde Naties (SDG’s = Sustainable Development Goals) is er nu voor gekozen om aan dit proces in ons eigen Hilversum ook concreet een kleine bijdrage te leveren. Dat vergroot meteen ons inzicht in het feit, dat er iets gedaan kan worden aan het zuinig omgaan met schaars wordende, vaak waardevolle grondstoffen. Vanaf 1 december bestaat daarom de mogelijkheid om afgedankte mobiele telefoons in een speciale verzamelbox in de winkel in te leveren.

Voor de fairtrade cadeauwinkel levert het zowel materieel als immaterieel nog iets op ook. Door aan te sluiten bij de organisatie NoWa (= No Waste) -één van de partners van “Closing the loop”- die actief bezig is met het ontwerpen en vervaardigen van sieraden gemaakt van de waardevolle (edel)metalen die uit de ingeleverde telefoons zijn verwijderd, kan de Wereldwinkel deze mooie sieraden te koop aanbieden.

Het voelt goed, dat voor het maken van deze gouden en zilveren sieraden geldt, dat het goud en het zilver niet meer onder vaak moeilijke omstandigheden door onderbetaalde arbeiders uit de grond gehaald hoeven worden. Met de circulair ontwikkelde en stijlvolle sieraden laten we niet alleen de waarde van afval zien en het belang van recyclen, maar ook de potentie van hergebruik op een positieve en tastbare manier. Daarom willen we mensen stimuleren om hun oude telefoons in te leveren en daar kan de wereldwinkel op een weliswaar kleinschalige manier een mooie rol in spelen!

Voor ieder die er meer van wil weten is er informatie te vinden op de site van NoWa of naar een uitzending van het Jeugdjourmaal van november 2022.

Je kunt natuurlijk ook gewoon vragen stellen in de winkel in de Schoutenstraat.

Share this article:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp