Het is zover!! Hilversum is een Fairtrade Gemeente

De titel is verdiend. Tijdens de landelijke Fairtrade Week, op maandag 30 oktober om 16.00 uur, overhandigt de jury van de landelijke stichting Fairtrade Gemeenten aan wethouder Nicolien van Vroonhoven het onderscheidende bord met de eretitel. De feestelijke bijeenkomst vindt plaats in ‘De Smederij’ op Werf35.

De titel geeft aan dat inwoners, winkels, bedrijven, organisaties en natuurlijk  -als goed voorbeeld-  de lokale overheid er samen voor zorgen,  dat er in de gemeente meer eerlijke handel zal gaan plaatsvinden. In de afgelopen twee jaar heeft het Kernteam Fairtrade Hilversum hard gewerkt om de mediastad aan alle criteria voor het predicaat Fairtrade Gemeente te laten voldoen.   Dat is gelukt. Er zijn dus voldoende winkels, bedrijven en organisaties, die een aantal fairtrade gecertificeerde producten kopen, gebruiken of verkopen; er is aandacht voor fairtrade in de lokale media en er is een extra impuls gegeven aan het stimuleren van maatschappelijk verantwoord ondernemen.

Fairtrade Hero’s
Al meer dan een week wordt gewezen op het belang van de Fairtrade Heroes.  Op 30 oktober zullen die dan ook een bijzondere plek innemen. Een Fairtrade Hero verkoopt fairtrade producten, gebruikt ze op de eigen werkvloer of  doet dat binnen de eigen organisatie. Het Kernteam verleent hen daarom met plezier het Fairtrade Hero certificaat.

En de EWR?
Het behalen van de titel is natuurlijk niet het eindpunt. Het Kernteam wil eerlijke handel in Hilversum blijven stimuleren. Daarom wordt tijdens de uitreiking meteen ook de samen met enkele ondernemers ontwikkelde Eerlijke Winkelroute gelanceerd. Zo’n route bestaat al in een groot aantal steden, maar was er nog niet voor Hilversum. Middels de Eerlijke Winkelroute app kunnen consumenten zien waar fairtrade of biologische of duurzame producten worden verkocht. De route wordt ook op papier uitgebracht.

Waar gaat het ook al weer echt over?
Nog even een reminder. Meer dan 60% van alle werkenden in ontwikkelingslanden leeft op of onder de armoedegrens. Om te zorgen dat zij een kans krijgen om op een menswaardige manier te werken en zo aan de armoede te ontsnappen, is het belangrijk dat meer producten volgens de fairtrade principes worden verhandeld. Dat kan alleen als meer consumenten en bedrijven om fairtrade producten vragen en wanneer meer winkels, horecabedrijven en groothandels fairtrade producten gaan aanbieden. Het Kernteam Fairtrade Hilversum zet zich in om vraag en aanbod van fairtrade producten in de gemeente te vergroten.

Iedereen kan bij deze, eigenlijk niet eindigende, campagne aanhaken. Versterking van het team met nieuwe enthousiaste vrijwilligers is belangrijk. Aanmelden via de mail is eenvoudig.

Share this article:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp