FEESTELIJKE UITREIKING VAN DE TITEL

Het was misschien heel even zoeken voor Henk Zandvliet, de voorzitter van de Landelijke Stichting Fairtrade Gemeente, maar gelukkig wist hij op maandag 30 oktober “De Smederij” op Werf35 op tijd te bereiken. Even na vier uur werd de feestelijke bijeenkomst geopend en werden de aanwezigen welkom geheten door  Kernteamvoorzitter Wim de Weijer, die in zijn toespraakje een overzicht gaf van de campagnegeschiedenis.

Daarna was het natuurlijk tijd voor het belangrijkste moment van de middag. In aanwezigheid van de leden van het Kernteam, van genodigden -vaak ‘Fairtrade Heroes’- en van spontaan aanwezige belangstellenden mocht Zandvliet het juryrapport voorlezen, waarin het positieve besluit werd uitgesproken: Hilversum verdient de titel ‘Fairtrade Gemeente’.  Voor statistici wellicht aardig om te weten, dat de Mediastad daarmee nummer 79 op de Nederlandse lijst is geworden en (hoewel dat niet helemaal zeker is) zo ongeveer nummer 2000 op de internationale lijst van Fairtrade gemeenten.

De eer om het bijbehorende bord in ontvangst te nemen was natuurlijk voor de wethouder. Nicolien van Vroonhoven was aangenaam verrast met het antwoord op haar vraag of de titel ruimschoots gehaald was of met de hakken over de sloot. Zandvliet kon melden, dat er bij de jury geen enkele twijfel over de toekenning van de titel is geweest. Hilversum heeft aan alle criteria, en dat zijn er toch 6, ruimschoots voldaan. De gemeente Hilversum doet zelf volop mee, er is een actieve werkgroep, er zijn voldoende winkels en bedrijven die de campagne actief steunen, er is voldoende aandacht in de lokale media geweest, er zijn tal van activiteiten georganiseerd en het aantal ondernemingen dat het maatschappelijk verantwoord ondernemen hoog in het vaandel heeft staan is aanzienlijk.

Als kers op de taart werd na de overhandiging nog een tweede wens van de gemeente gehonoreerd. Een heuse superwoman verscheen in de feestruimte om daar het startsignaal te geven voor de presentatie van de Hilversumse ‘Eerlijk Winkelen Route’ . Een papieren route met een korte omschrijving van 24 bedrijven en een plattegrond waar ze precies te vinden zijn. Superwoman deelde aan de aanwezigen de route uit. Het Kernteam voorzag de gasten daarna van een echte ‘Fairtrade Hero-display’ en toen was het tijd voor biologische hapjes en fairtrade drankjes.

Share this article:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp