In het nieuws

30-10-2023

 

ONS biologische delicatessen, Fairtrade Hero Hilversum

Sinds 2017 is Hilversum een Fairtrade gemeente en daar zijn we nog steeds trots op! Fairtrade is zowel een keurmerk, als een wereldwijde beweging. Fairtrade staat niet alleen voor eerlijke handel, maar ook voor het investeren in een duurzame toekomst. Wie zijn deze Fairtraders en wat zijn hun beweegredenen?
 

Maak hier kennis met Marion van Vught van ONS Biologische Delicatessen.

 

Vertel iets over je organisatie

Welkom bij ONS biologische delicatessenwinkel, mijn naam is Marion, 34 jaar geleden begon ik als trotse eigenaar van onze biologische slagerij in Hilversum. Van origine waren we een slagerij, maar we zijn met de tijd meegegaan en hebben onze visie verbreed. We beseften dat vlees niet het middelpunt hoeft te zijn en wilden onze klanten het lekkerste biologische eten aanbieden. Het is een geweldige reis geweest! Hedendaags hebben we een breed assortiment, van de beste delicatessen en heerlijke kazen tot verse maaltijden, huisgemaakte vleeswaren en vers afgebakken brood. En we blijven ons assortiment uitbreiden met nog veel meer lekkers! Bij ONS geloven we in het belang van biologisch eten, niet alleen voor ons eigen welzijn, maar ook voor de gezondheid van onze geliefde planeet. Dat is waarom ik persoonlijk zorgvuldig onze producten heb uitgekozen van lokale boeren die de natuur met liefde en respect behandelen. Mijn passie is om jullie te laten kennismaken met gezond en duurzaam voedsel dat niet alleen goed is voor ons, maar ook voor de wereld om ons heen.

Waarom vind jij Fairtrade en duurzame ontwikkeling belangrijk en hoe integreer je dit in je werk?

Bij ONS drijven we handel volgens de 10 principes van Fairtrade. Voor mij is Fairtrade meer dan alleen een concept; het is een manier van leven die diep geworteld is in mijn kernwaarden. Respect voor het milieu, medemens en onze planeet is iets waar ik gepassioneerd over ben en wat ik altijd wil uitdragen in mijn bedrijf. Elke dag zetten we ons in voor een duurzamere toekomst door biologisch te werken en direct bij boeren in te kopen. Het is voor mij van groot belang om te weten waar ons voedsel vandaan komt, en door rechtstreeks bij boeren in te kopen, verminderen we transport en verkleinen we onze ecologische voetafdruk. Zo kunnen we niet alleen duurzame landbouw ondersteunen, maar geven we ook lokale boeren een eerlijke prijs voor hun inspanningen. Deze integrale benadering van Fairtrade is een weerspiegeling van mijn persoonlijke overtuiging dat kleine acties grote veranderingen kunnen teweegbrengen. Daarom blijf ik mij inzetten om eerlijke handel en respect voor de natuur te integreren in elk aspect van ons bedrijf. Samen met mijn team streven we naar een positieve impact op mens en planeet.

Welke persoon en/of organisatie in Hilversum zet je nog meer graag in het zonnetje en waarom?

Sus & So, dit is een biologische kledingwinkel, voorheen onze buren. Jitske en Conny, de eigenaresses werken volledig volgens het fairtrade concept en dat is prachtig om te zien.

Welke duurzame tip(s) heb je voor anderen? 

Ik heb 4 duurzame tips: 

1. Eet biologisch Onze duurzame tip is om zo veel mogelijk biologisch te eten, op deze manier zorg je goed voor jezelf maar tegelijkertijd ook voor onze planeet. 

2. Shop lokaal Naast biologisch, heeft lokaal je boodschappen doen een grote invloed, zo is je ecologische voetafdruk minder groot en geef je kleine boerderijen en bedrijven zoals ONS een kans om te blijven bestaan. 

3. Tijd om van het gas af te gaan Bij ONS zijn we helemaal van het gas af, we zijn trots om te zeggen dat we 100% groene stroom uit Nederland gebruiken. Ook in mijn privéleven ben ik druk met deze onderwerpen bezig. Ik heb met mijn gezin ons eigen klimaatneutrale huis gebouwd, volledig van hout. Ook hier zijn we volledig van het gas af. 

4. Ieder klein stapje telt mee Neem het jezelf niet kwalijk als het je een keer niet lukt. Als we met z’n alle in kleine stappen deze kant op gaan is dat al een hele grote verandering.

Wat zou je nog meer willen doen aan duurzame ontwikkeling (prive en/of zakelijk) en wat/wie kan helpen dit doel te bereiken?

Oef, dat is een beetje persoonlijke vraag. Ik ben natuurlijk net begonnen met dit nieuwe bedrijf. Ik heb gigantisch geïnvesteerd en moet nu het succes van mijn bedrijf waar zien te maken. Naamsbekendheid is nodig om dit een succes te maken. Dus wie zou kunnen helpen? iedereen! Kom langs, geniet van ons en zeg het voort!

Waar ben je trots op?

In onze winkel maken we werkelijk alles zelf, wat soms moeilijk is om te communiceren, omdat mensen het bijna niet kunnen geloven. We gaan tot het uiterste en bereiden zelfs tot aan onze sauzen zelf. Het is een tijdrovend proces waar veel werk in zit, maar we koesteren de ambachtelijke aanpak. Alles wordt op kleine schaal gemaakt, zodat het zo vers mogelijk is. Geen machines of productiemedewerkers, maar gewoon echte mensen die met liefde aan het werk zijn.

ONS Biologische Delicatessen.